GENRE boek
VOOR WIE Uitgeverij Ten Have
HOE & WAAROM Vanessa Umboh komt op voor de 40.000 kinderen in Rotterdam die in armoede leven. Met haar stichting Stem zonder Gezicht zet ze deze grootschalige armoede op de politieke agenda
en organiseert ze activiteiten. Langzaamaan lukt het haar de kinderen terug te brengen in het hart van de samenleving. Maar dan stort ze in en raakt ze depressief. Vanessa’s eigen idealisme heeft haar opgebrand en haar missie gaat in vlammen op.
HET KLINKT ALSOF HET VERHAAL HIER NIET OPHOUDT
Dat klopt. Nadat Vanessa een lang louteringsproces heeft ondergaan, blik ik met haar terug. Ze doet verslag van haar leven in armoede, dat ze vrijwillig verkoos om ‘haar’ kinderen nabij te kunnen zijn. Ondertussen levert ongezouten kritiek op het systeem, dat in haar ogen mensen kapot maakt. Ten slotte vertelt ze hoe het volgens haar ook kan. Haar suggesties en aanbevelingen komen telkens voort uit liefde, compassie en medemenselijkheid. Ze ziet haar werk niet als een charitatieve bijdrage van blijvende aard. Integendeel, ze luidt de noodklok voor alle kinderen die in de basis niet veilig en vrij kunnen opgroeien, zodat aan deze tragiek een einde kan komen. 
HOE DAN? In het boek doet Vanessa tal van concrete handreikingen. (Koop het!) Maar Moeder van 40.000 kinderen laat vooral zien dat het ongelofelijk moeilijk is om echt iets te veranderen in de samenleving, maar dat dat geen reden is om helemaal niets te doen. Vanessa’s verhaal van daadkracht en vertrouwen biedt lessen voor mensen die willen leven voor hun idealen.