GENRE essay
VOOR WIE NRC
HOE & WAAROM Geheel zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak poetsten wij als ouders de tanden van onze dochter tot en met zij de leeftijd van vijf jaar bereikte met een tandpasta zonder fluoride. Toen wij op een dag van de tandarts vernamen dat deze aanpak tot achtmaal amalgaam plus totaalontwrichting van de melkmolaar had geleid, fietsten wij verbouwereerd naar huis.
WAT IS AMALGAAM Dat is jargon voor een gaatje vullen. Acht gaatjes in het geval van ons dochter dus.
WAT IS EEN MELKMOLAAR Een melkkies.
WAAROM MAAK JE HET ZO MOELIJK Omdat het nu eenmaal erg ingewikkeld was allemaal! Wat denkt u, dat men zo’n dentaal decreet met onverschilligheid over zichzelf laat afkondigen, en dat men daarna geanimeerd de wasmand omkeert of een oudtante in het verpleeghuis gaat bezoeken? Nee, natuurlijk niet!
MAAR WAT DOE JE DAN In mijn geval, en ik spreek voor mezelf, ben ik er eens goed voor gaan zitten. Wat was hier nou gebeurd? Overkwam dit andere mensen ook (of waren wij gewoon achterlijk)? En hoe kon ik andere mensen de rampspoed besparen? Want dat laatste is de drijfveer van al mijn werk, mensen waarschuwen voor het kwaad, de openlijke valsheid en het verborgen venijn. Toen ik alles op een rijtje had, heb ik er dus ook een fikse longread over geschreven. Het moest maar eens klaar zijn met al de maffiose praktijken in ons land, en als niemand anders ze stopte dan kon het toch niet anders of het was mijn roeping om het te doen. Zo was het ook nog eens.